Welke trap kiezen

Welke trap je uiteindelijk zal kiezen, hangt af van een aantal criteria. Wij geven advies en inzicht.

Nieuwe trap of trap laten renoveren

Ga je een nieuwbouw plaatsen of een uitbreiding bouwen aan je bestaande woning, dan zal een nieuwe trap plaatsen de enige optie zijn. De mogelijkheden zijn legio want je kan zelf de afmetingen aan de hand van het bouwplan bepalen én je hebt de keuze uit tal van materialen.

Heb je te maken met een verbouwing of een renovatie dan kan je de bestaande trap hergebruiken en renoveren. Toch zijn er een aantal zaken waar je het best op let. Lees meer

Toepassing van de trap

Belangrijk is of je te maken hebt met een binnentrap of een buitentrap. Qua materiaalgebruik wordt voor binnenruimtes het meest hout, staal en beton gebruikt. Buiten zijn vooral beton, natuursteen en staal de meest gebruikte materialen omdat ze beter de weersomstandigheden kunnen trotseren. Maar een mooie houten trap voor je buitenterras plaatsen kan een mooie meerwaarde zijn. Een brandtrap of een vluchttrap voor buiten zal altijd in metaal gemaakt worden.

Wordt de trap geplaatst in de inkomhal als huistrap geplaatst of enkel sporadisch gebruikt als zoldertrap? Wordt de trap in de kelder geplaatst of in het midden van de leefruimte? De plaats zal ook het gebruikte materiaal bepalen. Voor de kelder of zolder zal eerder geopteerd worden voor een goedkope trap in vuren of grenen. Voor een trap die dagelijks wordt gebruikt en eerder opvalt in het interieur zal geopteerd worden voor een duurzame houtsoort, metaal ( aluminium / staal ) of glas.

Toegankelijkheid en trapgat

De toegankelijkheid van de trap zal meestal de vorm en de looprichting van de trap bepalen. Er dient te plaatse worden bekeken waar de trap kan geplaatst worden en waar het trapgat zich bevindt. Heb je te maken met een lang trapgat of open traphal die in elkaars verlengde liggen, dan is een rechte trap of steektrap ideaal. Is de toegang tot de trap eerder beperkt, dan kan je opteren voor de plaatsing van een trap met enkele of dubbele kwartdraai.

Is er helemaal geen of bijna geen plaats voor een trap, dan kan een ruimtebesparende trap, een draaitrap of een smalle trap een oplossing bieden. Wie plaats genoeg heeft en van zijn trap een echte eyecatcher wenst te maken kan kiezen voor de plaatsing van een trap met zwevende traptreden of een mooie wenteltrap met glazen traptreden.

Materiaal van de trap

Het materiaal van de trap zal je keuze sterk beïnvloeden. Voor mensen die houden van een warmte uitstraling lijkt hout de beste keuze. Maar beton en staal zijn ook een optie, ze kunnen fungeren als draagconstructie waarbij vervolgens de treden afgewerkt worden met hout. Hout is populair omdat het makkelijk te verwerken is, verkrijgbaar is in tal van houtsoorten met hun eigen kleur en tint. Hout wordt het meest gebruik in hedendaagse en klassieke architectuur.

Staal en aluminium hebben eerder een strakke en koude uitstraling. Ze worden het meest toegepast in zeer moderne woningen en kantoren. Hun treden worden meestal afgewerkt met metalen traptreden of glazen traptreden.

Stijl van de trap

De stijl van de trap zal meestal in functie van de stijl van de plaats van de installatie gekozen worden. In een klassieke woning zal meestal gekozen worden voor een trap met een klassieke uitstraling. Hierbij wordt meestal geopteerd voor een houten trap in een donkere houtsoort zoals eiken. Voor mensen die hedendaags wonen, kunnen opteren voor de plaatsing van een moderne of hedendaagse trap. In zeer moderne woning of loft kan geopteerd worden voor de plaatsing van een designtrap.

Wie landelijk woont plaatst kan kiezen tussen een cottage trap of een klassieke trap. Bij dergelijke trappen worden meestal houten trappen geplaatst die worden wit geschilderd. De traptreden worden vernist of geolied.

Budget

De graad van afwerking, de vorm van de trap ( recht / draai / wentel... ), de afstand tussen vloer en plafond, de keuze van het materiaal, het aantal verdiepingen... zijn een aantal indicatoren die de totaalprijs van de trap zullen bepalen. Is het budget eerder klein, opteer dan voor een houten trap of een multiplextrap met open treden. Wordt de zolderruimte niet veel gebruikt en is de plaats en budget beperkt, opteer dan voor een uitschuifbare zoldertrap i.p.v. een vaste trap.

Over het algemeen bestaan er 3 manieren om een trap te ( zelf ) te plaatsen.

  1. Doe-het-zelf trappen: goedkoopste oplossing, je koopt het hout en maakt zelf de trap
  2. Bouwpakket trappen: u koopt de trap kant-en-klaar in een pakket en plaatst zelf de trap
  3. Trap op maat: duurste oplossing, de trap wordt opgemeten, geleverd en geplaatst

Op zoek naar de trap prijzen?

Wel of geen trapgat

Ook het trapgat is niet onbelangrijk en mag niet vergeten worden. Is er reeds een afgewerkt trapgat aanwezig of dient het trapgat nog gemaakt en afgewerkt te worden. Hou hier rekening mee. Ook of je al dan geen trapleuning of balustrade gaat plaatsen zal de prijs beïnvloeden.

Laat je inspireren

Laat je vooral inspireren in een toonzaal, catalogus of foto's op het internet.

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte