Zoldertrap op maat laten maken

Ook al is de zolder een plek waar je niet zo vaak komt, het is toch makkelijk om er een trap te hebben. Het type van trap hangt af van de functie die je aan de zolder geeft. Komen er nog slaapkamers op zolder, dan neem je best een vaste trap. Ga je maar sporadisch op zolder om spullen op te bergen, dan kan je ook een uitschuifbare trap overwegen.

Afhankelijk van de functie van de zolder kan je dus kiezen tussen een uitschuifbare zoldertrap of een vaste zoldertrap. Maar ook de aanwezigheid en bereikbaarheid van het trapgat zal de trap bepalen. Welke voordelen en nadelen zijn er aan beide? Welk materiaal kies je het best en wat kost het allemaal?

Uitschuifbare zoldertrappen

Een zolder die voornamelijk als opslagruimte gebruikt zal worden heeft op zich geen vaste trap nodig. Dan kies je best voor een uitschuifbare zoldertrap. Veel oude woningen hebben deze nog standaard zitten, maar er zijn ook woningen waar enkel een opening of trapgat voorzien is naar de zolder. Deze kan je dus laten voorzien van een uitschuifbaar model. Het voordeel is dat je geen ruimteverlies hebt als je de trap niet gebruikt. Door deze terug in te schuiven of te plooien zie je de trap niet zitten. Een uitschuifbare zoldertrap bestaat uit twee delen. Je kan het onderste deel, de trap in feite, terug inschuiven zodat je deze niet ziet nadat de trap dicht is. Er bestaan nu ook plooibare zoldertrappen, het hangt er wat van af hoeveel ruimte je hebt in de hal.

Tip: als je overweegt een uitschuifbare of plooibare zoldertrap te laten plaatsen, laat dan ook een veiligheidsbeugel plaatsen. Als je naar boven of beneden gaat via de trap, dan kan het zonder die beugel gevaarlijk zijn. Je kan je goed vasthouden aan de beugel en zo veilig naar zolder gaan.

Vaste zoldertrap

Gebruik je de zolder vaak als hobbyruimte, bureauruimte of slaapkamer, dan is een vaste zoldertrap een must. Het zou lastig zijn om hier een uitschuifbare trap te gebruiken. Een vaste zoldertrap is een pak stabieler en veiliger. Om de veiligheid nog te verhogen kan je al dan geen trapleuning laten installeren. Afhankelijk van de ruimte en de mogelijkheden kan je kiezen tussen een rechte steektrap, een kwartdraaitrap behoort ook tot de mogelijkheden. Het nadeel van een vaste zoldertrap is dan weer dat het duurder uitkomt dan een uitschuifbare versie. En het neemt heel wat plaats in beslag. Mogelijk is je nachthal daar niet op voorzien.

Materiaal kiezen voor zoldertrap

Er is gelukkig heel wat keuze in materiaal, op die manier kan je de zoldertrap perfect in je interieur inpassen. Voor de uitschuifbare zoldertrappen heb je heel wat houten modellen die je kan kiezen. Voor een vaste zoldertrap kan je een keuze maken uit hout of staal. Ook al heeft hout vaak onderhoud nodig, het blijft toch de populairste keuze voor veel mensen. Je kan de trap vernissen, op die manier is er een bescherming slaag voor veel jaren.

Prijs zoldertrap

Een uitschuifbare zoldertrap kan je voor vrij weinig geld verkrijgen. De prijzen voor een standaardmodel gaan rond de 120 euro. Wil je ook nog een veiligheidsbeugel, dan betaal je ongeveer 30 euro extra. Een vaste zoldertrap komt wel heel wat duurder uit, maar naar veiligheid is het wel een gemak. De prijs hangt af van het materiaal dat je wenst te gebruiken. Een rechte trap in hout kan al snel een 1000 euro kosten. Wil je graag weten hoeveel het kost voor jouw zoldertrap? Laat dan een vrijblijvende offerte maken.

Zoldertrap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte