Zwevende trap op maat laten maken

Een woning met een modern interieur heeft vaak enkele elementen die eruit springen zoals een zwevende trap met zwevende traptreden. Het maakt een ruimte groter aangezien het in de muur is bevestigd. Op die manier is het een strak geheel en kan je het ook strak afwerken met verschillende soorten materialen.

De vraag is natuurlijk of je een zwevende trap kan plaatsen. Want dat hangt af van de stevigheid van de muren. Er moet voldoende sterkte aanwezig zijn om de draagkracht te behalen voor de treden te bevestigen. Daarom is een nieuwbouwproject ideaal om een zwevende trap te laten bevestigen. Bij een bestaande woning zal je heel wat renovatiewerken moeten inplannen om deze trap er ook in te verwerken.

Welke soort materiaal gebruiken en wat zijn de voor – en nadelen?

Er zijn heel wat materiaal beschikbaar voor een zwevende trap. Je kan hier een overzicht lezen met de voor- en nadelen:

Houten zwevende trap

Hout heeft als voordeel dat je heel wat soorten en afwerking kan kiezen. Op die manier bepaal je een stijl die in je woning past. Het nadeel is dan weer dat het hout kan krimpen of uitzetten door vocht en temperaturen.

Metalen zwevende trap

Metaal of inox ziet er vaak zeer strak uit, maar het maakt toch wat lawaai bij het betreden. Dat kan voor een nadeel zorgen mocht de zwevende trap in de woonkamer staan.

Stalen zwevende trap

Staal heeft niet zo veel onderhoud nodig en is ook na verloop van tijd nog krasvrij. Dit komt tegen een hoger prijskaartje, dus verwacht je aan een dure offerte.

Glazen zwevende trap

Glas kan een grote draagkracht aan, het materiaal is zeer sterk. Het oppervlak is wel snel vuil dus je zal dit goed moeten onderhouden.

Nog een stevig materiaal is Natuursteen, ook zeer duurzaam. Het oppervlak kan glad zijn, waardoor je kan uitglijden.

De veiligheid van een zwevende trap

Ook al is het design van een zwevende trap zo mooi, het moet ook nog veilig blijven natuurlijk. Want vaak is er geen leuning voorzien, waardoor je je nergens aan kan vasthouden. Mocht dit een belangrijk punt zijn, zeker met kinderen, dan kan je langs de open zijde een trapleuning laten plaatsen.

Een trapleuning in glas is een optie, vooral omdat je dan de openheid behoudt van de trap. Het nadeel is dan wel dat je het glas moet onderhouden, plekken en vuil zijn er snel op te zien.

Tip: een zwevende trap moet niet alleen stevig zijn, ook het uiterlijk speelt een rol. Informeer je dus goed over de mogelijkheden omtrent het materiaal.

Prijs zwevende trap

Dat een zwevende trap duurder zal uitvallen dan een steektrap bijvoorbeeld, dat had je al kunnen denken. Een minimumprijs ligt rond 5000 euro, maar kan oplopen tot 12000 euro, afhankelijk van het afwerkingsmateriaal en moeilijkheidsgraad van de installatie.

Zwevende trap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte