Draaitrap of spiltrap op maat laten maken

Een draaitrap was erg populair in de jaren 70. Maar tegenwoordig worden ze ook vaker aangevraagd, net omdat ze zo een specifieke stijl hebben. Het voordeel van een draaitrap is ook dat je heel wat plaats kan besparen. Soms uit noodzaak, maar in andere gevallen kan het de ruimte mooi inkleden. Er zijn tal van materialen verkrijgbaar waarin je een draaitrap kan laten maken.

Een draaitrap draait rond één centrale as. Dus niet te verwarren met een wenteltrap, die vaak nog van vorm afwijkt. Een draaitrap zal van bovenaf gezien altijd een halve cirkel of meer zijn.

Voordelen draaitrap

Eén van de belangrijkste voordelen van een draaitrap is de plaatsbesparing. Aangezien een ronde trap een cirkel is neemt deze minder ruimte in beslag. Door zijn vorm kan je de trap ook comfortabel betreden en heb je een gevoel van veiligheid. Heb je weinig plaats in de woonkamer of inkomhal, dan is een draaitrap zeker aan te raden.

Tip: Oudere mensen kunnen het op termijn lastig krijgen om een draaitrap te betreden. Dan kan een traplift een oplossing bieden. De prijs ligt een stuk hoger dan een traplift voor een steektrap.

Aangezien een ronde trap minder steil is dan een rechte trap, is het makkelijker om deze te betreden. Ook door de plaatsing van de treden zal een valpartij minder voorkomen dan bij een rechte steektrap.

Nadelen draaitrap

Een draaitrap is lastiger te ontwerpen dan een rechte trap, hierdoor zijn meer werkuren nodig om alles te tekenen, op maat te maken maar ook om te plaatsen. Daardoor komt de draaitrap wel duurder uit dan een gewone steektrap. Ook is een draaitrap of spiltrap niet zo ideaal om materiaal naar boven te dragen. Kies daarom voor een draaitrap met brede traptreden.

Tip: als de draaitrap in de woonkamer komt te staan, kies dan een materiaal waardoor de trap niet te hard opvalt. Door de vorm zal de trap in de kijker staan, zorg voor een zachte kleur als je interieur ook zachte tinten heeft.

Draaitrap laten installeren

Een draaitrap zelf installeren, dat zal niet mogelijk zijn. Er is enige kennis nodig om dit werk tot een goed einde te brengen. De plannen voor het plaatsen zijn ingewikkelder dan voor een rechte trap. Het zijn de gespecialiseerde bedrijven die de nodige software hebben om de juiste berekeningen te maken, zodat de draaitrap op maat gemaakt kan worden. Laat het plaatsen dus over aan een bedrijf die deze werkzaamheden dagelijks uitvoert.

Materiaal spiltrap

De spiltrap kan zowel als houten spiltrap, metalen spiltrap of betonnen draaitrap uitgevoerd worden. Het voordeel van deze trap is dat je een aantal materialen perfect kan combineren. Je kan bijvoorbeeld opteren voor een metalen spil en traptreden, afgewerkt met hout.

Prijs draaitrap

Waar je de draaitrap ook wil plaatsen, in je woning, vakantiehuis, zolder of nog een andere plaats. De prijs zal steeds afhangen van de afmetingen en het materiaal. Een houten draaitrap zal duurder zijn dan een aluminium versie. Denk toch snel aan 2.000 euro voor een draaitrap op maat. Er gaan meer werkuren in het voorontwerp en de plaatsing, zeker in vergelijking met een steektrap.

Vergelijk zoveel mogelijk offertes van bedrijven die trappen plaatsen. Op die manier kom je tot de beste prijs-kwaliteit verhouding voor een draaitrap.

Draaitrap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte