Metalen trap op maat laten maken

Metalen trappen worden vaak gekozen omdat het een bijzonder sterk materiaal is. Maar ook omdat het in elk type interieur te integreren is, grote lengtes kunnen overspannen worden zonder een zware constructie te moeten gebruiken.

Door de veelzijdigheid van metaal kan je dit materiaal gebruiken om als huistrap in de hal van je woning te plaatsen. Een echte stevige eyecatcher, want metaal heeft een unieke look. Ook voor een trap naar je zolder of in je kantoor kan je uiteraard aan metaal denken. Maar ook brandtrappen worden in metaal vervaardigd.

Voor- en nadelen metalen trappen

Elk materiaal heeft specifieke eigenschappen. Van metaal weten we al dat het een industriële look heeft, maar welke voor- en nadelen zijn er nog:

Weinig onderhoud nodig

Beton is samen met metaal een materiaal dat niet veel onderhoud nodig heeft. Je zal bij normaal gebruik geen of weinig gebruikssporen zien. Een originele trap in metaallook kan je na verloop van tijd opblinken om sporen te wissen.

TIP: kies je voor een metalen trap voorzien van lak of vernis? Zorg dan dat je de bescherming laag elke 5 à 10 jaar vernieuwt. Op die manier blijft de trap in goede staat en werk je gebruikssporen weg.

Geluidsoverdracht

We weten van hout dat het uitzet en krimpt onder invloed van temperaturen. Bij metaal heb je dat verschijnsel niet. Dus geen krakende geluiden bij het op en afgaan van de trap, op voorwaarde dat hij professioneel geplaatst wordt. Enkel als je schoenen draagt met een hak kan je wel vervelende geluiden horen. Dit kan je oplossen door bijvoorbeeld traplopers in tapijt te plaatsen.

Keuze van materiaal

Er zijn meerdere metaalsoorten waar je uit kan kiezen, namelijk inox, ijzer, aluminium en gegalvaniseerd ijzer. Welk materiaal je kiest zal afhangen van de gewenste look van de trap, maar ook van je budget.

Overbruggingen

Aangezien een metalen trap een grote draagkracht aankan is een minimum aan steunpunten voldoende om de trap te bevestigen. Dit maakt dat je een open trap kan plaatsen, wat een ruimte als een inkomhal een open gevoel geeft.

Afwerking

Een metalen trap kan je naturel houden, maar ook een lak gebruiken is mogelijk. Een metalen trap van lak voorzien zal een warmer gevoel geven en je kan eender welke kleur kiezen. Een goedkopere metaalsoort kan je het best lakken, op die manier ziet het er wat strakker uit. Of kies voor de duurdere optie, inox. Wens je de metalen trap een wat "warmere" uitstraling te geven, dan kan je de traptreden in massief hout voorzien of te laten bekleden met hout. Wie een metalen designtrap wenst, kan glazen traptreden plaatsen. Het nadeel is het budget.

Gebruikssporen

Een nadeel aan gelakte trappen is dat er krassen en gebruikssporen kunnen optreden. Hierdoor kan de trap zijn uitstraling verliezen.

Soorten metaal

Welke soorten metaalsoorten kan je kiezen om een metalen trap te laten plaatsen?

 • Inox;
 • Aluminium;
 • Brut ijzer;
 • Gegalvaniseerd ijzer

Metalen keldertrapInox heeft de strakste look, vaak ook een iets lichtere kleur en kan perfect gebruikt worden in combinatie met rvs-trapleuningen. Brut of gegalvaniseerd ijzer heeft een iets industriële look, maar is wel goedkoper dan inox. Nog een alternatief voor inox is aluminium. Het is ook goedkoper, maar wel minder sterk en gevoeliger voor krassen. Een trap in brut ijzer worden vaak nog gevernist of gepoederlakt om roestplekken te voorkomen.

 

Soorten metalen trappen

Metalen trappen worden uitgevoerd als:

 • Rechte metalen trap;
 • Metalen trap met bocht;
 • Metalen spiltrap;
 • Metalen wenteltrap;
 • Zwevende metalen trap;
 • ...

Metalen trapboom

Metaal kan je ook gebruiken als trapboom omdat metaal zeer sterk is. Je kan de metalen trapboom in verschillende vormen laten maken en vervolgen naar keuze afwerken.

 • Centrale metalen trapboom;
 • Dubbele metalen trapboom;
 • Enkele of dubbele metalen trapboom in blokvorm of z-vorm;
 • Metalen trapboom voor spiltrappen;
 • ...

Prijs metalen trappen

De prijs voor een metalen trap zal vooral bepaald worden door de materiaalkeuze, constructiewijze, draairichting en eventuele opties als een leuning. Om een voorbeeld te geven: de goedkoopste metalen trap is met geplooide treden. Hierbij wordt één grote metaalplaat geplooid en gelast aan trapbomen die het gewicht dragen. Je mag aan een startprijs denken van 4000 euro per verdiep.

Metalen trap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte