Keldertrap op maat laten maken

Een keldertrap hoeft niet mooi te zijn, maar wel praktisch. Vaak is de ruimte naar de kelder vrij smal, je wil dus zo makkelijk mogelijk naar beneden en boven geraken. Waar moet je precies op letten, dat ontdek je in dit artikel.

Net zoals andere trappen in je woning moet ook de keldertrap goed passen in de ruimte. Een te grote trap in een kleine ruimte, dat zou nogal opvallen en ook niet praktisch zijn. Aangezien veel kelders klein zijn heb je dus een trap op maat nodig. Is er een rechte trap nodig of eerder een kwartdraaitrap, dat valt te bekijken volgens de situatie. Als je hiervoor professioneel advies wenst dan laat je best een vakman langskomen die alles kan opmeten. Vraag meer informatie als je nog vragen hebt, nadien kan je de offerte verwachten.

Rechte keldertrap of keldertrap met kwartdraaitrap

Vooraleer je de keuze maakt in type trap, moet je de voor – en nadelen kennen. Een rechte trap neemt meer plaats in beslag dan een kwartdraaitrap, maar het is wel makkelijker om met spullen naar boven en beneden te gaan. Een kwartdraaitrap kan wel voor plaats besparing zorgen in een kelder, maar je moet wel steeds een draai nemen, en dat kan onhandig zijn als je iets moet dragen.

Keldertrap met leuning

Bij een gewone trap zou je in sommige gevallen nog kunnen overwegen om de trapleuning weg te laten, maar voor een keldertrap is dat haast geen optie. In die ruimte heb je ook geen al te beste verlichting dus een houvast aan een leuning is hier wel vereist. Ook door vocht in de kelder kunnen de treden wat nat zijn, dan is een trapleuning ook handig om je stevig aan vast te houden zodat je niet kan uitglijden. Veiligheid primeert als het gaat over een keldertrap, dus vraag zeker aan de vakman om een trapleuning te voorzien.

Keldertrap laten plaatsen

Het is belangrijk om een keldertrap te hebben die perfect in de ruimte past. De juiste afmetingen hebben en de situatie goed inschatten is dus van groot belang. Maar denk ook aan deze zaken:

  • Maak de keldertrap niet te stijl, dit kan zeer onhandig zijn.
  • Kies eventueel voor een antislip laag op de treden.
  • Zorg dat de treden van de keldertrap breed genoeg zijn. Als er voldoende ruimte is.
  • Maak de optrede steeds even hoog. Anders kan je struikelen mochten de afmetingen niet overal hetzelfde zijn.

Het materiaal kiezen

De uiteindelijke prijs voor een keldertrap zal ook afhangen van het materiaal dat je kiest.

  • Houten keldertrap: De goedkoopste optie zal hout zijn, ook al moet je dit onderhouden, zeker in een vochtige ruimte als een kelder. Zorg er steeds voor dan de kelder niet te kampen heeft met vochtproblemen, zoals water in de kelder en dat de houten keldertrap niet rechtstreeks op de keldervloer staat. De meest geplaatste type trap in kelders is de gewone houten steektrap of houten molenaarstrap.

  • Betonnen keldertrap: Een betonnen trap lijkt wel de ideale oplossing, want dat is stevig materiaal en vraagt geen onderhoud. Bovendien wordt deze uitgevoerd in waterdicht beton. De plaatsing kan wel iets moeilijker verlopen. Je kan opteren voor een préfab betonnen keldertrap of keldertrap in beton die te plaatst wordt gegoten.

  • Metalen keldertrap: Staal of metaal kan je ook kiezen, maar hier zal je ook moeten denken aan een beschermingslaag want vocht kan dit gaan aantasten. Staal heeft het voordeel dat het een vrij licht materiaal is en dat een préfab stalen keldertrap perfect te plaatsen is. Bovendien is maatwerk perfect mogelijk.

De prijs voor een keldertrap

De prijs zal afhangen van de afmetingen, het materiaal en de moeilijkheidsgraad van de werken. Is de ruimte goed bereikbaar of niet? Dat zal meespelen in de eindberekening van de vakman. Een keldertrap zou wel goedkoper moeten zijn dan een gewone trap, aangezien je minder hoogte moet overbruggen. Een gewone rechte keldertrap kan je hebben voor een prijs tussen 1500 euro en 5000 euro. Alles hangt af van jouw persoonlijke wensen.

Keldertrap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte