Brandtrap

Een brandtrap moet veiligheid bieden mocht er een brand in een woning of gebouw uitbreken. Het spreekt voor zich dat het materiaal van de brandtrap ook brandveilig moet zijn. Daarom is een stalen brandtrap vaak de beste keuze. Staal kan geen vlam vatten en is dus een veilige vluchtroute.

Voordelen van staal

In de inleiding kon je al lezen dat staal geen vlam zal vatten, waardoor je er veilig gebruik van kan maken tijdens een brand. Maar daarnaast heeft staal nog enkele voordelen.

 • Het materiaal kan in heel wat soorten en maten verkregen worden, waardoor je ze in elke situatie kan plaatsen.
 • Staal is ook heel wat steviger dan bijvoorbeeld een aluminium trap.
 • Door het groot draagvermogen zijn er weinig steunpunten nodig.
 • Staal is beschermd tegen corrosie.
 • Milieuvriendelijk, staal kan gerecycled worden.

Opties voor een brandtrap

Tijdens een brand kan er paniek uitbreken en dat is het nodig om zo snel mogelijk naar buiten te vluchten. Als je gebruik maakt van de brandtrap kan je maar best over een van deze opties beschikken:

 • Antislip treden
 • Extra handgrepen
 • Toegangshek of toegangskooi tegen diefstal of ongewenst gebruik

Soorten brandtrappen

 • Vaste brandladder: deze hangen vast aan de muur, vooral te zien bij bedrijfsgebouwen. Zijn permanent te gebruiken, je hoeft ze niet uit te werpen voor gebruik.
 • Uitwerpbare brandladder: particulieren kiezen vaker voor een uitwerpbare brandladder. Ze zijn makkelijk te monteren aan een woning en je kan ze onbruikbaar maken voor inbrekers.
 • Uitklapbare brandladder: dit is een vaste lader die het esthetisch zicht van de woning niet verstoort.

Veiligheidsnormen voor brandladders

Als het over onze veiligheid gaat dan is het goed om te weten dat brandladders ook moeten voldoen aan enkele veiligheidsnormen. Dit zijn de normen waaraan brandladders moeten voldoen, als u overweegt om er eentje te laten plaatsen, informeer dan of ze hieraan voldoen:

DIN-EN 14094-1: vaste ladders als vluchtweg. DIN-EN 18799-1: vaste ladders aan constructies en bouwwerken. DIN-EN ISO 14122-4: vaste ladders als toegangsweg in machines en tot installaties.

Voor particulieren is vooral de eerste norm van belang. Bij brand zal je de ladder als vluchtweg gebruiken.

Brandtrap prijzen

De prijs van een brandladder hangt af van verschillende factoren. Uiteraard de afmeting die overbrugd moet worden. Maar ook het materiaal dat je kiest. Staal is een goede optie, voor andere mogelijkheden laat je best een vakman langskomen. Hij kan ook een offerte op maat opstellen voor een brandtrap. Door jouw woning persoonlijk te bezoeken kan de vakman de nodige opmetingen doen, informatie geven en samen met jou een overeenkomst maken.

Brandtrap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte