Houten trap op maat laten maken

Eén van de meest gebruikte materialen om een trap te maken is nog steeds hout. Het kan makkelijk bewerkt worden, weegt niet veel en je kan het in verschillende kleuren en afwerkingen verkrijgen. De houten trap staalt warmte en karakter uit. Houten trappen zijn ideaal voor maatwerk.

Welk bewerkt hout wordt gebruikt voor trappen?

Een houten trap plaatsen is vakmanschap, van het ter plaatse opmeten, het verzagen in de schrijnwerkerij tot de plaatsing bij je thuis. Voor de vervaardiging van trappen worden soms verschillende stukken hout gebruikt, ook in combinatie met andere materialen zoals beton, glas en metaal. De meest gebruikte materialen op houtbasis zijn:

 • Massief hout of vol hout;
 • Gelijmd gelamineerd hout;
 • Multiplex hout;
 • Laminaat;

Het kan zijn dat bijvoorbeeld de traptreden en de trapboom bestaan uit massief hout terwijl het stoorbord uitgevoerd wordt in gelamineerd hout. 

Soorten houten trappen

Er zijn een aantal populaire houtsoorten die voldoen voor de vervaardiging van trappen. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen Europees naaldhout en ( tropisch ) hardhout. Elke houtsoort heeft zijn eigen duurzaamheidsklasse. Hoe lager de duurzaamheidsklasse, hoe duurzamer het hout is. Vooral de tropische houtsoorten behoren tot deze klassen.

Natuurlijk heeft hout uit een lage klasse minder (voor)behandeling nodig maar is het een stuk duurder om er een houten trap van te laten maken. De plaats waar de trap zal geplaatst worden zal grotendeels de keuze bepalen. Zo zal er voor een zoldertrap sneller geopteerd worden om grenen of vuren te gebruiken. Een huistrap die intensief gebruikt al worden, zal meestal uit beuk, eik of een tropische houtsoort gemaakt worden.

Veel gebruikte houtsoorten met bijhorende duurzaamheidsklasse

Houtsoort Klasse Kleur
Beuken trap Klasse V Wit tot lichtbruin
Eiken trap Klasse II-III Lichtbruin tot goudgeel
Grenen houten trap Klasse III-IV Licht tot roodbruinachtig geel
Esdoorn trap Klasse V Geelachtig wit tot lichtbruin
Merantie trap Klasse II-IV Roodbruin tot rozerood
Afrormosia trap Klasse I-II Geel tot goudbruin
Rubberwood trap Klasse V Crème tot roze
Vuren houten trap Klasse I-V Witachtig tot crèmekleurig
Padoek houten trap Klasse V Crème tot roze
Wengé houten trap Klasse I-V Witachtig tot crèmekleurig

Houten trap eigenschappen

Als je een houten trap wil laten installeren dan zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Hout is immers een materiaal met enkele specifieke eigenschappen:

1. Houten trap moet je onderhouden

Een houten trap vraag wat onderhoud. Na verloop van tijd zal je bijvoorbeeld de verflaag moeten vernieuwen. Dat kan een tijdrovende klus zijn, zeker als je geen ervaren verver bent. Door de trap te betreden met schoenen kan de verflaag loskomen. Vooral op de trapneus zal je merken dat er slijtage te zien is. Er bestaat ook speciale vernis die je kan aanbrengen waardoor je niet zo snel moet verven.

TIP: ga zonder schoenen of pantoffels de trap op. De verf op de trap verslijt niet zo snel waardoor je niet zo snel een nieuwe laag moet aanbrengen.

2. Krakende trap is mogelijk

Aangezien hout een natuurproduct is kan je na verloop van tijd gekraak horen. Vooral bij oude en gesloten trappen kan je hiermee op termijn te maken krijgen. Naar stapgeluiden toe is hout wel aan te raden want hout is een goede akoestische isolator waardoor voetstappen minder te horen zijn.

3. Beschadigingen

In vergelijking met beton en metaal is hout een broos materiaal waardoor beschadigingen snel kunnen optreden. Maar deze hebben wel het minste gevolgen aangezien de nerfstructuur en de kleur van trap ervoor zorgen dat putjes en oneffenheden minder opvallen. Grotere beschadigingen kan je vaak makkelijk opvullen en opnieuw verven zodat het niet meer opvalt. Op termijn kan je een houten trap perfect laten renoveren of laten bekleden.

4. Houten trap afwerken

Veel mensen kiezen ervoor om een trap te verven, beitsen of vernissen. Een trap met hout van klasse 1 kan je onbehandeld laten. Maar ook hier zullen na verloop van tijd gebruikssporen te zien zijn. Je kan er dan nog voor kiezen om deze te behandelen of het karakter van de trap zo te behouden.

De stijl van een houten trap

De stijl van je woning, of die nu landelijk of modern is, er past altijd een houten trap in. Je kan er alle vormen mee bekomen zodat het goed aansluit in de rest van je woning. Een rechte strakke leuning of net eentje met veel vormen? Laat je fantasie de vrije loop want het kan gerealiseerd worden. De vorm kan verschillen en sommige elementen zoals de trapneus, balustrade, trappaal... kunnen verschillend afgewerkt worden. Het hout kan recht maar ook afgerond of rond gezaagd worden. Bijna voor elke trapstijl en soort trap kan hout gebruikt worden.

Volhouten trap of trapbekleding in hout

Je kan opteren voor de plaatsing van een volhouten trap of een trap die bestaat uit verschillende soorten houten. Zo is het perfect mogelijk om alles in beuk te voorzien maar enkel de traptreden uit te werken in een zeer duurzame houtsoort zoals eik. Een laatste mogelijkheid is hout gebruiken als trapbekleding van een betontrap. Je kan kiezen uit massief hout of of laminaat. Zo geniet je van een zeer stevige basis maar geniet je toch van de warme uitstraling van hout.

Vorm houten trappen

Hout kan gebruikt worden om verschillende vormen te vervaardigen, denk maar voor:

 • Rechte houten trap of steektrap;
 • Houten molenaarstrap;
 • Houten draaitrap;
 • Zwevende houten traptreden;
 • Open houten trap;
 • Gesloten houten trap;
 • Z-trap in hout;
 • L-trap in hout;
 • Houten wenteltrap;
 • ...

Behandeling houten trap

Je kan de trap op 3 manieren behandelen, afhankelijk van je smaak en houtsoort:

 • Onbehandeld hout;
 • Vernist hout;
 • Geverfd hout;
 • Geolied;

Prijs houten trap

Om de prijs van een houten trap op maat te bekomen moet je rekening houden met enkele factoren. Welke vorm moet er voorzien worden, een kwartdraai of volledige draai? Of is het een gewone rechte trap. Welk soort hout wil je precies gebruiken. Dankzij de bewerkbaarheid van hout is het prijskaartje vaak interessant in vergelijking met andere materialen zoals metaal of beton.

Goedkopere houtsoorten als dennenhout en vuren zijn interessant omdat de prijs hiervan nog laag blijft. Kies je echter voor Franse Eik, hardhout of beuk dan zit je al in een hogere prijsklasse. Alles valt of staat met de wensen en het budget dat je ervoor kan vrijmaken.

Eenvoudig of toch een eyecatcher in de inkomhal van je woning? Laat een vakman bij je langskomen om jouw ideeën te bespreken. Hij zal je met raad en daad bijstaan, advies geven en een prijsofferte opmaken.

Houten trap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte