Vaste trap op maat laten maken

In elke woning met minstens één verdiep heb je vaste trappen nodig. Ook naar een kelder, slaapkamers of de zolder is een trap een must. Kies je steeds voor een vaste trap, dan heb je heel wat keuze uit verschillende materialen en stijlen.

Keuze maken

Het uitzicht van de trap zal dus afhangen van enkele factoren. Een vaste trap wordt dagelijks gebruikt en dus moet je ook aan de veiligheid denken. Antislip materiaal en een leuning zijn dus een must. Maar hoe verwerk je die zaken zodat het een mooi geheel wordt? Want met een vaste trap heb je de mogelijkheid tussen een rechte trap, steektrap, kwartdraaitrap, allemaal types die je in een woning kan plaatsen. Elk type heeft zijn eigen voor – en nadelen.

Een veilige trap

Als je beslist om een vaste trap te laten plaatsen, neem het dan serieus met de veiligheid. Heel wat ongelukken thuis gebeuren immers op de trap. Het kan snel gebeuren, het evenwicht verliezen en je ligt enkele meters dieper met mogelijk breuken tot gevolg. Een trapneus met antislip en een stevige leuning zijn een minimum als je het over veiligheid hebt. Maar alles hangt af van het beoogde concept, het budget en het materiaal dat je wenst te gebruiken.

Vaste trap naar de zolder

Veel bestaande woningen hebben een opening naar de zolder, maar geen vaste trap ernaartoe. Hier zijn dus mogelijkheden om van de zolder ook een bruikbare ruimte te maken. Een hobbykamer, slaapkamer of bureau is voor veel mensen interessant. De ruimte die je extra krijgt is een grote meerwaarde voor een woning, dus een vaste zoldertrap is altijd een goede investering.

Materialen

Voor vaste trappen kan je aan volgende materialen denken:

  • Houten vaste trap: is nog steeds een populaire keuze. Hout straalt iets natuurlijk uit en dat hebben mensen graag in huis. Je kan de trap zo plaatsen zodat de houtnerven goed zichtbaar zijn. Of je kan er ook voor kiezen om de trap te verven of beitsen. Op die manier breng je nog een extra beschermlaag aan. Naar onderhoud toe is hout mogelijk het minst interessant, maar de voordelen wissen die direct weer uit.
  • Betonnen vaste trap: een betonnen trap heeft iets industrieels, en dat past ook wel in heel wat woningen. Een trap met betonlook heeft wel wat aandacht nodig. Vooral om het uitzicht ervan zo mooi mogelijk te krijgen. Denk er dus aan om de trap eventueel te polieren. Zo heeft het beton een glans wat erg mooi werkt. Je kan terwijl ook een antislip laag aanbrengen zodat de trap veilig blijft bij het betreden.
  • Glazen vaste trap: als je echt design in je huis wil, dan moet je voor glas kiezen. Let wel op, je ziet snel stapsporen en vingerafdrukken op glas, dus naar onderhoud toe moet je hier toch rekening mee houden. Je kan ook materialen mengen, zoals een betonnen trap met glazen leuning, oogt zeer strak.

Buitentrap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte