Nieuwe trap of trap renoveren

Bij een bestaande woning wil je uiteraard ook de trap aanpakken. Maar kies je dan voor een nieuwe trap of een renovatie? Een interessant weetje is wel dat 95% van de renovaties wegens esthetische redenen zijn. Dus de structuur van de trap zelf is dan wel nog goed in orde.

Optie 1: trap renoveren

Je kan gaan voor een traprenovatie maar dan dien je er wel 100% zeker van te zijn dat de bestaande trap jouw smaak is en dat hij 100% veilig gebruikt kan worden. Ben je dit niet, dan opteer je het best voor een nieuwe trap.

Als je een bestaande woning koopt dan wil je die volledig naar je eigen zin aanpassen. Vloeren en muren krijgen een nieuwe kleur of nieuw materiaal. Mogelijk verbouw je de keuken en pak je ook de tuin aan. Je kan in een woning met verdiepingen niet zonder een trap, dus die mag zeker niet vergeten worden. Er bestaan heel wat materialen om een oude trap er volledig nieuw te laten uitzien.

Bij een traprenovatie van een houten trap of betonnen trap komt het erop neer dat je een bestaande trap een nieuwe bekleding zoals laminaat of hout zal geven. De traptreden, stootborden en trapwangen krijgen dan een nieuw uitzicht. Je kan er ook voor kiezen om het huidige hout te bezetten met een nieuwe verflaag. Ook zandstralen is een populaire optie tegenwoordig. Hierbij wordt er een laag van het hout gehaald en zie je nog meer houtnerven en details.

Bestaat de trap uit een slechte constructie, is er sprake van houtrot of houtworm...? Dan is het aan te raden om toch voor een nieuwe trap te gaan.

Optie 2: Een nieuwe trap plaatsen

Bij een nieuwe trap krijg je carte blanche. Je kan de stijl helemaal bepalen op basis van voorbeelden. Op die manier laat je een nieuwe trap plaatsen die helemaal tot je eisen voldoet. Dan heb je keuze uit heel wat materialen. Je kan ervoor kiezen om opnieuw een trap in hout te laten plaatsen. Je kan het hout dan laten behandelen zodat je er amper onderhoud aan moet uitvoeren. Wil je een meer industriële look, dan kan je voor beton kiezen. Deze kan je laten polieren zodat het er mooi uitziet, of opnieuw laten bezetten met hout of vinyl. Nog een optie is een glazen trap. Deze zien er steeds prachtig uit. Nadeel is wel de kostprijs ervan en dat er snel vuil op te zien is.

Prijzen

Veel hangt af van het budget dat je kan vrijmaken en de kostprijs van de trap zelf. Als je kiest voor renovatie dan mag je aan een prijs denken van ongeveer 3000 euro. Als je een professionele firma dit laat doen dat ziet de trap er nadien als nieuw uit. Een nieuwe trap laten plaatsen komt iets duurder, op gemiddeld 4200 euro uit. Veel hangt af van het materiaal dat je kiest en de afwerking ervan.

Trap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte