Betontrap op maat laten maken

Betonnen trappen worden vooral geplaatst omdat ze zo gebruiksvriendelijk zijn. Ze kunnen in grote traphallen van openbare gebouwen geplaatst worden, maar ook in moderne woningen. Je kan het beton afwerken met allerlei soorten materialen of het beton polieren zodat je een mooie gladde betontrap verkrijgt.

Soorten betontrappen 

Ter plaatse gegoten betontrap 

Een betontrap wordt gemaakt met een mal of bekisting waar het beton in situ wordt gestort. Aangezien dit geen werkje is dat je zelf kan uitvoeren, laat je het beter over aan een gespecialiseerde firma. Er bestaan standaardmaten, maar vaak moet er ook op maat worden gewerkt. Alles hangt af van waar je de betontrap wil laten plaatsen, in de inkomhal, naar de zolder toe, in een vakantiewoning of een andere plaats. Ook de vorm van de trap speelt een rol in het werk, is het een rechte trap of moet er een bocht voorzien worden.

Préfab betontrap

Naast de ter plaatse gegoten betontrap bestaat de préfab betontrap. Préfabtrappen in beton zijn geprefabriceerde trappen dewelke op voorhand gemaakt worden in het magazijn om nadien te vervoeren en op de werf te plaatsen. Aan de hand van een studie en uitvoeringsplan, wordt de betontrap perfect gegoten. Préfab betontrappen worden vooral geplaatst bij normale trapafmetingen en trapvormen zoals de steektrap of trap trap met bocht én bij grote oplages. Opgelet: de werf moet steeds voldoende toegankelijk zijn om de trap te kunnen plaatsen.

Betonnen traptreden

Traptreden in beton of blok betonelementen zijn losse préfab betonelementen die zowel binnen als buiten gebruikt worden als betonnen traptreden. Bij de zwevende trap zijn geen optreden of een trapboom zichtbaar. Het is een minimalistische en zeer moderne trap. Toch is de uitvoering ervan niet zo simpel. Dergelijke betontreden kunnen perfect bekleed worden met hout. De treden worden al dan niet met een glazen balustrade afgewerkt.

Afwerkingsmaterialen voor een betontrap

Je kan de trap in beton laten en eventueel laten polieren. Dan heb je een gladde afwerking die ook zeer mooi oogt. Op deze manier past de trap ook in elk interieur. Eventueel uitgerust met een mooie leuning. Maar je kan ook opteren om het beton als constructiemateriaal te gebruiken en aan te kleden met een ander materiaal.

Beton polieren

Een mooi gestorte betonnen trap zal geen verdere afwerking nodig hebben. Je kan het oppervlak wel polieren zodat het mooi glanst. Er kan een kleurpigment aan het beton toegevoegd worden om een bepaald kleur te bekomen ( grijs / bruin / wit ).

Mocht je later de traptreden nog willen afwerken met hout, natuursteen of tapijt dan kan dat perfect.

 

Beton met hout afwerken

Beton heeft een kille uitstraling, maar met een houten afwerking krijg je direct een warmer gevoel. Je kan het hout op de betonnen trap laten bevestigen. Je kan opteren voor een trapbekleding in massief hout of gelamineerd hout. Goedkoop en vrij duurzaam is het gebruik van multiplex. Op die manier zie je het beton niet meer en krijgt de ruimte een andere uitstraling. Staat er nog niets in de woning, dan kan je direct de trap in hout laten plaatsen ook.

Betontrap met natuursteen

Een trap volledig in natuursteen zou heel duur uitvallen. Daarom is het beter een betonnen trap aan te kleden met natuursteen. Natuursteen is slijtvast maar kan wel wat donkerder worden na verloop van tijd op de plaatsen die vaak betreden worden.

Veel gebruikte soorten natuursteen is de blauwe hardsteen, graniet ( granito ), marmer, basalt, witte steen, ... Deze steensoorten zijn makkelijk verwerkbaar in de natuursteenzagerij, laten zich makkelijk plaatsen en kunnen zeer goed tegen slijtage.

Betontrap met tapijt

Nog steeds erg in trek is tapijt op een trap. Als je de trap dan opgaat hoor je de stappen minder en dat is vaak een voordeel. Voordeel is dat je vaak dit werk zelf kan uitvoeren.

Tip: mocht je een trap willen bekleden met een tapijt, zorg dan voor frequent onderhoud. Mensen die last hebben van allergieën zoals huisstofmijt kunnen hier last van ondervinden.

Prijs voor een betontrap

Als je een betontrap gewoon laat storten, zonder enige afwerking, mag je op een prijs van 100 euro per trede rekenen. Een gepolierde trap kost al snel het dubbele, 200 euro per trede. Wens je nog een andere afwerking, dan moet je ook die kosten erbij optellen. Voor een duidelijk beeld van de totaalkost, laat je beter een offerte op maat maken. Op die manier heb je alle informatie en kan je later nog een beslissing maken.

Betontrap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte