Overzetreden plaatsen

Jouw trap een nieuwe look geven, maar een nieuwe trap is te duur? Dan kan je met overzettreden werken. Hiervoor moet je niets opbreken en het resultaat is toch een volledig nieuwe trap. Een eenvoudige manier om een mooi resultaat te bereiken en de kosten, die vallen ook aardig mee.

Keuze uit verschillende materialen

We bespreken in dit artikel enkele materialen die je kan kiezen om te gebruiken als overzettrede. Zowel de aantrede als het stootbord kunnen met een overzettrede bekleed worden.

Houten overzettreden

Ook voor overzettreden is hout een populaire keuze. Je kan gebruik maken van samengesteld hout ( laminaat + MDF ) of massief hout. Traptreden krijgen toch wat te verduren, daarom gebruikt men massieve houtsoorten als eik of beuk. Andere houtsoorten zoals merbau en mahonie zijn ook mogelijk. Na de plaatsing kan je de houten overzettreden bezetten met een kleurenolie om de gewenste kleur te bekomen.

  • Naar levensduur toe gaat hout meer dan 40 jaar mee.
  • Een gemiddelde prijs voor hout overzettreden ligt op ongeveer 150 euro.

Laminaat overzettreden

Laminaat heeft net als hout een warme uitstraling, alleen is de kostprijs een pak voordeliger. De kern van laminaat bestaat uit HDF (High Density Fiberboard) of geperst hout. Met een toplaag van HPL of CPL (High pressured laminaat – Continuous pressed laminaat) ben je zeker van een sterk product voor je trap. Het materiaal is op die manier zeer hard, krasvast en je zal niet zomaar kunnen uitglijden. Tevens zijn laminaat overzettreden te krijgen in verschillende kleuren en dessins.

  • De levensduur van laminaat overzettreden gaat van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van de toplaag.
  • De prijs van een laminaat overzettrede komt op zo een 125 euro.

Andere materialen

Geen voorstander van hout of laminaat? Dan kan je ook kiezen voor natuursteen, pvc of vinyl. Ook populair en er is ook heel wat keuze naar kleuren toe. Een gemiddelde prijs voor deze materialen ligt op ongeveer 145 euro. Ook voor tapijt betaal je ongeveer 130 euro. Deze prijzen zijn btw inclusief en met plaatsing.

Voordelen overzettreden

Overzettreden hebben een aantal grote voordelen t.o.v. schilderen of zandstralen:

  • Voor elk type trap: Elke soort trap kan met overzettreden aangepakt worden. Heb je dus een open of gesloten trap, rechte of draaiende trap, de mogelijkheden zijn er.
  • Direct ander uitzicht: Om een trap te renoveren is een trede over trede de snelste methode om het uitzicht van de trap volledig te veranderen.
  • Goedkoper dan een nieuwe trap: In vergelijking met een volledig nieuwe trap, ligt de prijs ook een pak lager natuurlijk. Voor een nieuwe trap ben je enkele duizenden euro’s kwijt.
  • Snelle uitvoering: Dankzij de overzettreden kan je in 1 dag een volledig nieuwe trap bekomen. Het is snel aan te brengen en op maat te maken. Met lijm kan je de treden op de bestaande trap kleven, waardoor je de trap direct kan betreden.

Zelf doen of vakman inschakelen?

Je kan zelf aan de slag gaan om overzettreden te plaatsen, maar niet elke trap is eenvoudig aan te pakken. Een gedraaide trap bijvoorbeeld heeft treden die verschillend zijn in afmeting en vorm. Dat maakt dus dat je de treden precies moet kunnen snijden zodat er geen spleten ontstaan.

Daarom is een vakman inhuren toch wel de beste oplossing voor een traprenovatie met overzettreden. Voor een offerte op maat laat je de vakman best bij je thuis langskomen, daar kan hij zien welk type trap je hebt en wat de wensen zijn naar materiaal en afwerking toe.

Trap laten bekleden?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte