Houten trap renoveren

Je kan een houten trap renoveren omwille van verschillende redenen. Een verouderde trap er opnieuw mooi laten uitzien of je wil de bestaande trap een nieuw uitzicht geven. Er zijn heel wat mogelijkheden om via een traprenovatie de trap er nieuw te laten uitzien.

Als je een bestaande woning koopt en wenst te verbouwen dan zijn er vaak renovatiewerken nodig. Ook de trap moet dan meestal eens onder handen genomen worden. Heb je een houten trap en wil je die aanpakken, dan heb je qua traprenovatie deze mogelijkheden:

Houten trap schuren

De goedkoopste maar niet de snelste manier om een trap te renoveren is de trap gewoon schuren. Dankzij de schuurwerken worden alle vuil en oneffenheden weggewerkt en komt de oorspronkelijke kleur van het hout weer te voorschijn. Voorwaarde is dat het hout van de traptreden en stoorbord nog in goede staat is en niet te kampen heeft met houtworm of houtschimmel. Na het schuren kan je de trap gewoon naturel laten of je kan hem beschermen door het gebruik van een houtolie of houtbeits.

Trap bekleden met traptreden

Een snelle manier om je trap een volledig nieuw uitzicht te geven zijn houten overzettreden. Op deze manier worden nieuwe treden over de bestaande treden geplaatst. De overzettreden hebben een bepaalde dikte waardoor ze niet te onderscheiden zijn van houtstructuur. Ook voor een kwartdraai trap heb je overzettreden met bredere afmetingen. Je kan het dan op maat zagen. Je kan opteren voor massief hout of gelamineerd hout. Lees meer over overzettreden plaatsen.

Houten trap zandstralen

Dit is een techniek waarbij kleine zandkorrels onder hoge druk op de trap gespoten wordt. Op die manier komt het vuil / verf los waardoor het hout opnieuw zichtbaar is. Er kan mooi en egaal gewerkt worden zodat het hout wel nieuw lijkt. Ook handig om moeilijk te bereiken plekken en trapleuningen te renoveren.

Je kan alleen maar zandstralen op trappen die gemaakt zijn met beuk of eik (harde houtsoorten). Bij zachthout zou er te snel groeven zichtbaar worden, waardoor je een minder mooi effect krijgt. Lees meer over trap zandstralen.

Houten trap vernissen/ verven

Is de trap nog in goede staat, dan kan je er ook voor opteren om deze gewoon te vernissen of verven. Als je verft, dan geef je de trap een nieuwe kleur. Dat kan dan mooi overlopen met de rest van je woning of net een speciale tint hebben. Vernis je op het hout, dan zie je steeds de houtstructuur en nerven nog. Verf je eerst, dan kan je ook daarna vernissen. Op die manier bescherm je de verf voor slijtage. Door het belopen van de trap kan je na verloop van tijd wel wat sporen zien. Lees meer over trap verven.

Tip: als je kiest om de trap te verven dan moet je eerst goed schuren. Op die manier hecht de verf nog beter en kan je er ook langer van genieten. Een trap schuren is arbeidsintensief werk, hier moet je je wel bewust van zijn.

Prijs houten trap renoveren

De prijs hangt af van de manier waarop je de houten trap wil renoveren. Kies je voor schuren/ verven/ vernissen, dan ben je er met enkele honderden euro’s vanaf. Ook de overzettreden zullen niet duurder komen, maar er is wel beduidend minder werk. Want je moet de trap niet schuren om er een overzettrede op te plaatsen.

Laat je de trap liever zandstralen, dan moet je een gespecialiseerde firma laten langskomen. Er komt ook heel wat stof vrij, dus dek de trap zoveel mogelijk af en sluit woonkamer en slaapkamers goed af. Reken op een prijs van 40 euro per vierkante meter om een trap te laten zandstralen.

Houten trap laten renoveren?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte