Open trap renoveren

Een open trap heeft geen stootborden tussen de treden. Je kan er dus doorkijken en dat zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Het heeft ook een modernere uitstraling. Is de open trap toe aan renovatie? Dan heb je enkele mogelijkheden, welke dat zijn ontdek je in dit artikel.

Open trappen zie je vaak bij moderne woningen, aangezien er geen stootborden aanwezig zijn, wat de trap er minimalistisch kan doen uitzien. Je hoeft niet te denken dat dit soort trap niet in een klassieke woning mooi kan staan. Met de juiste keuze aan materialen kan je hem overal plaatsen.

Warmteverlies voorkomen?

Wil je een open trap renoveren, dan moet je aan enkele zaken denken. Uiteraard speelt de verwarmingskost van een woning een rol. Als er geen stootborden aanwezig zijn, dan kan er warmte ontsnappen langs de trap. Daardoor moet de thermostaat de hoogte in en dat zie je aan de energiefactuur.

Er zijn wel enkele manieren om dit probleem te voorkomen. Als je aan de renovatiewerken van de trap begint kan je het maar beter goed doen van bij de start. Een eerste idee is om een tussendeur te plaatsen bovenaan de trap. Op die manier is de ruimte gesloten tussen de beneden- en bovenverdieping. Langs daar kan geen warmte meer verloren gaan dus. Heb je liever geen deur, dan kan je ook opteren voor een gordijn.

Een tweede idee is vloerverwarming installeren. Hier zijn wel ingrijpender werken voor nodig maar het valt te overwegen, zeker op vlak van warmte verdeling.

Veiligheid bij een open trap

Als je een open trap wil renoveren dan moet je ook eens naar de veiligheid kijken. Kleine kinderen kunnen tussen de treden blijven hangen en zelfs naar beneden vallen op die manier. Dat moet je dus zien te vermijden. Ook al is het risico zeer klein, je kan ervoor kiezen om de trap volledig gesloten te maken.

Hoe de open trap bekleden

Als je van de open trap een echte blikvanger wil maken dan moet je op zoek naar degelijk materiaal. De afwerking maakt dat de trap er piekfijn komt uit te zien. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld donker eikenhout, wengéhout, staal, beton of leer. Voldoende dus om uit te kiezen. Alles hangt af van je persoonlijke smaak en het budget natuurlijk.

Prijs en smaak kan je laten bepalen door hoe je de trap zal bekleden:

  • Enkelzijdig bekleden: enkel de bovenzijde van de trede aanpakken
  • Dubbelzijdig bekleden: de trede volledig bekleden
  • Open trap dichtmaken: er komen stootborden op de trap, zodat deze volledig dicht is.

Prijs open trap renoveren

Zoals eerder al vermeld in dit artikel hangt de prijs af van verschillende factoren. De materialen die je wil gebruiken en de stijl die je aan de trap wil geven. Daarom is het aan te raden om offertes te laten maken door verschillende bedrijven.

Open trap laten renoveren?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte