Trap zandstralen of luchtgommen

Een houten trap met mooie ornamenten ziet er prachtig uit. Maar wens je hem terug te brengen naar zijn oorspronkelijke kleur? Dan kan je kiezen voor zandstralen. Het is een moderne en efficiënte manier om een trap te schuren. De trap ziet er weer uit als nieuw en het neemt niet zoveel tijd in beslag.

Wat is zandstralen?

Een straalmiddel zoals zand of keramische parels wordt gebruikt onder hoge druk om een oppervlak te spuiten. De schurende werking van het straalmiddel zorgt ervoor dat oude afwerkingslagen zoals verf en vernis zeer efficiënt van het oppervlak verwijderd worden. Ook de kieren, hoekjes en gaatjes worden netjes meegenomen, zodat het oppervlak volledig schoon en egaal is. Wie voor zandstralen kiest heeft minder arbeid om een goed resultaat te bekomen.

Welke houtsoorten?

Niet alle houtsoorten zijn mogelijk om te behandelen met zandstraling. Enkel de harder houtsoorten zoals beuk en eik zijn mogelijk. Zachtere houtsoorten zoals dennenhout zullen te veel beschadigd worden.

Prijs trap zandstralen

De prijs om een trap te zandstralen hangt af van de huidige afwerking van de trap, de afmetingen van de trap en de bereikbaarheid ervan. Er zijn altijd voorbereidingswerken die dus moeten gebeuren, waarop je eventueel kan besparen door ze zelf te doen. Maar neem een gemiddelde prijs van 30 – 40 euro per vierkante meter.

Een exacte prijs kan je alleen maar bekomen door een vakman of bedrijf te laten langskomen. Zij kunnen de huidige trap bekijken en een inschatting maken van de werken. Met een offerte op maat weet je precies wat het je zal kosten.

Aandachtspunten

Tijdens het zandstralen kan er heel wat stof vrijkomen. Het is dus aan te raden om de ruimte waarin de trap staat af te plakken zodat het stof andere ruimtes niet kan bereiken. Een bedrijf zal dit allemaal voor je in orde maken, zodat ze proper te werk kunnen gaan en overlast tot een minimum beperkt blijft.

Als die voorbereidende werken gedaan zijn kan er gestart worden met het zandstralen zelf. Er wordt gebruikt gemaakt van glasparels, keramische parels of mineraal zand. De keuze van het middel hangt af van de houtsoort en de afwerking die momenteel aanwezig is.

Tijdens het zandstralen zal de druk nauwkeurig in de gaten gehouden worden en moet er een bepaald afstand gehouden worden tot het houtoppervlak zelf.

Duurtijd zandstralen

Het spreekt voor zich dat de afmeting van de trap een rol zal spelen in de duurtijd van de werken. Maar ook de oude verflagen die aanwezig zijn, spelen mee. Je kan er wel van uitgaan dat de werken één à twee dagen kunnen duren. De eerste dag om de ruimtes af te plakken. De tweede dag om te zandstralen en schoonmaken van de ruimte.

Houten trap laten renoveren?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte