Betontrap renoveren

Heel wat woningen hebben een betonnen trap die aan vernieuwing toe is. Als het beton beschadigd is dan kan je deze laten herstellen. Maar ook herstellen met andere materialen zoals hout is mogelijk.

Aangezien beton een zeer stevige constructie is, kan je er heel wat mee doen. Tijdens de renovatie kan je er dus voor kiezen met welk materiaal je zal werken. Wil je de betonlook behouden of ga je toch voor overzettreden? Welke stijl heeft de rest van de woning en wil je van de betonnen trap een eyecatcher maken? Vragen die je je kan stellen als je naar materiaal op zoek gaat.

Nieuwbouw of renovatie

In beide gevallen heb je een voordeel aan een betonnen trap. Het is robuust materiaal en vuurbestendig. Ook naar akoestiek toe is het een meerwaarde. Oudere woningen met een betonnen trap hebben vaak renovatie nodig. Kies daarom voor duurzaam materiaal, want de trap moet er nog lang goed uit zien.

Betonnen trap egaliseren

Bestaande betontrappen kunnen te maken hebben met onzuiverheden en oneffenheden. Om oneffenheden weg te werken en je betontrap een mooi egaal oppervlak te geven, kan je alles uitwerken met egaline. Egaline is een soort vloeibaar cement, een mengsel van cement en kunsthars. Het is zelf-nivellerend, wat betekent dat de vloer uiteindelijk zelf vlak vloeit. Er bestaan verschillende kleuren egaline. Je mag rekenen op een kost van +/- € 10/m² egaline met een dikte van 2mm.

Houten betonbekleding

Je kan een klassieke, moderne, landelijke of design stijl kiezen voor de trap. Het hangt af van hoe de rest van jouw woning eruitziet. Met een houten trapbekleding kan je de kleur en look afstemmen op de rest van het interieur. Niet alleen de traptreden moeten aangepakt worden, maar ook de stootborden. Laat je die wit of neem je ze in een andere kleur? Ook de zijkanten van de traptreden, als deze zichtbaar zijn, kan je laten aankleden.

Voordelen van beton met hout bekleden

Er zijn enkele voordelen om een betonnen trap met hout te bekleden:

  • Je kan de betonnen trap eerst nog gebruiken alvorens af te werken met houten bekleding.
  • Er zijn heel wat verschillende houtsoorten die je kan gebruiken.
  • Ook laminaat of zelfs parket is mogelijk om als traptrede te gebruiken.
  • Om een moderne look te bekomen kan je een betonnen trap deels bekleden met hout. Op die manier krijg je een mix van materialen en dat geeft een unieke look.
Tip: laat de renovatie van een betonnen trap over aan een vakman. Er zijn heel wat details die je als leek niet weet. Zoals het goed bevestigen van een overzettrede zodat deze niet gaat ‘wippen’ na verloop van tijd. Of dat ze volledig loskomt.

Houtsoorten voor betonnen trap te bekleden

De meest gebruikte houtsoorten zijn eikenhout en beukenhout. Kies niet voor zachte houtsoorten omdat deze kwalitatief minder goed zijn. Terwijl eik en beuk tegen een stootje kunnen en ook nog eens prachtige houtstructuren hebben. Bescherm het hout met een olie of vernis om slijtage sporen te verminderen.

Tropisch hardhout zoals azobé en padouk maken ook een opmars bij trap renovaties. Je kan ze zelfs onbehandeld op de betonnen trap plaatsen. Het materiaal is dus zeer sterk.

Betontrap laten renoveren?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte