Trap met trapboom op maat laten maken

De trapboom zorgt ervoor dat de traptreden horizontaal gedragen worden. Maar wat is de trapboom en welke soorten bestaan er?

Wat is de trapboom?

De trapboom wordt ook wel de "wang" van de trap genoemd. Meestal zitten de traptreden tussen 2 trapbomen ingesloten. In de trapboom worden uitsparingen gemaakt waarin de traptreden passen. Maar ze kunnen ook op de trapboom geplaatst worden. In de trapboom worden dan trapsgewijs uitsparingen gemaakt waarop de traptreden rustten. De voet rust op de vloer, de kop van de trapboom rust tegen de zijkant van het trapgat. De trapboom wordt bijna altijd haaks op het stootbord en de traptreden geplaatst.

Afhankelijk van het type trap, zijn er één, twee of totaal geen trapbomen aanwezig:

  • Gewone rechte steektrap: 2 trapbomen aanwezig
  • Zwevende traptreden: geen trapboom aanwezig
  • Trap met centrale trapboom: 1 trapboom aanwezig

Materiaal trapboom

Trapbomen worden meestal in hout of staal gemaakt. Staal kan in allerlei kleuren geverfd worden. Belangrijk is dat de trapboom voldoende sterk is om alles te dragen.

Vorm trapboom

De vorm van de trapboom kan heel verschillende zijn. Afhankelijk hoe de traptreden tegen of op de trapboom worden geplaatst. Zo kan de trapboom verzaagd worden in een z-patroon of zig-zag patroon. Op de uitsparingen worden vervolgens de traptreden geplaatst. Een andere mogelijkheid is dat er in de zijkant van de trapboom uitsparingen worden gefreesd waarin de traptreden perfect passen. Het voordeel is dat de trapboom aan de zijkant van de trap mooi recht oogt, wat de trap minder druk maakt. Ook vuil en stof blijven beter op de traptreden liggen i.p.v. dat het in het rond vliegt.

Trapboom bij klassieke trappen

Het materiaal waaruit de trapboom bestaat kan verschillend zijn. Bij een klassieke open houten trap of gesloten houten trap wordt meestal geopteerd om houten trapbomen te plaatsen omdat deze het best passen bij houten traptreden en de stijl van de trap. Zeker bij klassieke trappen of cottage trappen worden de traptreden en het stootbord tussen 2 trapbomen ingewerkt. De zijkant van de trapboom kan bij klassieke trappen voorzien worden van een tekening. Op de trapboom of traptreden rust meestal een houten trapleuning.

Trapboom bij moderne en trappen

Veel hedendaagse trappen worden geplaatst met 2 trapbomen waarop de traptreden rustten of worden ingewerkt.

Maar bij designtrappen of moderne trappen wordt er wel eens gewerkt zonder zijdelingse trapbomen. De trapboom wordt onder de traptreden geplaatst. Afhankelijk van het ontwerp van de trap kan gewerkt worden met één centrale trapboom. Hierdoor krijgt de trap een zwevend effect, zonder dat ze in de zijkant van de muur ingewerkt dienen te worden.

Er kan al dan niet met een leuning of balustrade gewerkt worden. De moderne trapboom kan ook uitgewerkt worden als l-trapboom of z-trapboom.

Trap op maat laten maken?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte