Open trap bekleden

Een open trap bekleden kan een intensieve klus zijn. Maar welk materiaal gebruik je best en wat kost dat allemaal? We geven via dit artikel enkele tips mee die je kunnen helpen met de juiste keuzes te maken.

Er bestaan dus heel wat verschillende materialen, methoden om een open trap te bekleden. Eventueel integreer je ook ledverlichting in de trap, ’s nachts heeft dat zeker zijn voordelen.

Je kan een trap zelf bekleden, maar er is maatwerk vereist waardoor je het misschien toch beter aan iemand anders over laat. Stel dat je het niet goed plaatst en met een krakende trap te maken krijgt, dat wil je vermijden uiteraard.

Werkwijze

Hoe moet je nu starten om een open trap te bekleden? Start in de eerste plaats met het verwijderen van de huidige bekleding te verwijderen. Dat kan een oud tapijt zijn of vinyl die er nog ligt. Zorg dat het oppervlak van de treden proper is om een nieuwe trapbekleding te plaatsen.

Deze stappen moet je niet uit te voeren als het om een trap gaat in een nieuwbouwwoning.

Materialen

Je hebt keuze uit volgende materialen als bekleding voor jouw open trap:

  • Laminaat: er bestaan overzettreden in heel wat formaten en uitvoeren. Op die manier kan je een keuze maken uit de juiste kleur en tint die in jouw woning zal passen. Het is ook zeer handig naar onderhoud toe, van zodra het ligt moet je enkel stof verwijderen. Laminaat moet je niet verven of vernissen na verloop van tijd.
  • Tapijt: nog steeds zeer populair is tapijt. Je kan er met je blote voeten op en het dempt het geluid ook nog eens goed. Het is naar reiniging wel lastiger, je moet het goed stofzuigen zodat al het stof en vuil eruit is.
  • Hout: voor wie echte warme tinten op de trap wil, moet voor hout kiezen. Heb je een bestaande betonnen of metalen trap, die wat kil ogen, dan kan je die aanvullen met hout. Hout werkt ook geluiddempend en is ook makkelijk naar onderhoud toe.
  • Traploper: heb je een trap die nog in goede staat is, maar waar je toch iets nieuw wil integreren, dan kan je voor een traploper gaan. Deze kan je bevestigen met een dubbelzijdige tape.
Tip: je kan verschillende materialen combineren als je de open trap laat bekleden. Kies voor een verschillende kleur voor de vloer van je woning en voor de treden van de trap.

Voordelen

Een open trap bekleden is een vrij goedkope vorm om een trap te vernieuwen. De trap ziet er volledig anders uit en je hoeft niet te diep in de buidel te tasten. Uiteraard hangt dat af van het soort materiaal dat je kiest. Een traploper zal goedkoper zijn dan hout.

Trapbekleding op open trap laten plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte